Bárkivel megeshet, nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy másnaposok legyünk. Egy jól sikerült este vagy buli után, amikor egy kicsit többet ittunk a kelleténél, másnap elég kellemetlenül tudjuk magunkat érzeni. Nehéznek érezzük a testünket, nem tudunk gondolkodni, mert a fejünk zavaros, sápadtak vagyunk és elég vad lehet a kinézetünk is. Fényérzékeny lehet a szemünk, a szánk kiszáradt, hányingerünk van, forog velünk még a világ, rekedtes a hangunk, fáradtak és gyengék lehetünk.
Dehidratáció
Az alkohol vízhajtó hatású, fogyasztása ugyanis csökkenti egy olyan hormon termelődését, mely a szervezet hidratálásáért felelős. Fél liter sör elfogyasztása nagyjából 280 ml folyadék elvesztését okozza. Ez alapján ki lehet számolni, hogy egy egész éjszakán átnyúló mulatozás milyen vízhiányt eredményezhet a szervezetünkben.
A vízzel együtt a szervezet egészséges működéséhez szükséges elektrolitok is távoznak a szervezetből, ami a veséket még keményebb munkára készteti.
A kiszáradást egyszerűen úgy előzhetjük meg, ha több folyadékot fogyasztunk. Figyeljünk rá, hogy egy pohár vizet minden alkoholos ital után megigyunk. Ezzel nemcsak a szervezet hidratáltságát őrizhetjük meg, de több idő telik el egy-egy pohár ital elfogyasztása között is, melynek köszönhetően a májnak is több ideje marad az alkohol lebontására.
Két nagyon hasznos szert ajánlok másnaposság esetére:
NUX-VOMICA
Ha erős fejfájással küszködünk, mely felerősödik ha járkálunk, vagy ha kimegyünk a szabad levegőre.
Ha hányingerünk van de csak öklendezünk vagy ha van hányás, annak ellenére sem múlik el.
Ha piros és száraz a szemünk, és erősen érzékeny a fényre.
CARBO-VEGETABILIS
Ha csak hányingerünk van.
Ha nagyon erős fejfájással küszködünk de szabad levegőn jobban érezzük magunkat.
Egy jó tanács. Ha már alkoholt iszunk, nagyon fontos a víz utánpótlás. Minden egyes korty alkohol után ugyan annyi korty vizet is igyunk. Így megkíméljük szervezetünket a kiszáradástól és talán jobban és gyorsabban át is vészelhetjük a másnapos állapotot.
© 2024 Németh Viktória. Minden jog fenntartva.
Készítette: Kulcsár Péter