A homeopátia hatékonyságának bizonyítékai

A homeopátiás készítmények hatékonysága, klinikai vizsgálatokon és kísérletek alapuló eredményei a világ számos országában USA-tól Japánig, nyomtatott és online sajtókban egyaránt megjelentek. Az elmúlt kétszáz év alatt számos tanulmány született arról, hogy milyen betegségeknél fejtette ki gyógyító hatását. Több homeopátiás klinika, egyetemi laboratórium, egyetemi kutató csoportok, felállított orvosi csoportok foglalkoznak azzal, hogy tényekkel bizonyítsák a homeopátia létjogosultságát az egészségügyben. Sokan azzal támadják a homeopátiát, hogy nem tud felmutatni bizonyítékot. Akik ezzel a témával foglalkoznak, biztosan utána olvasnak a tényeknek és eredményeknek és nem csak a médiákban megjelenő cikkek és interjúk alapján vonják le következtetéseiket.

Én most csak párat írtam ki, de rengeteg eredményt hoztak nyilvánosságra, mindenki által elérhető fórumokon az elmúlt 30 évben. A tanulmányokban említett gyógyszerek neveit nem írom le, amennyiben valaki utána szeretne nézni az alább felsorolt hivatkozásokban megteheti.

1.)

1991-ben a British Medical Journal-ban megjelent egy cikk, mely egy 25 éves klinikai vizsgálatokon alapuló kutatási eredményről szólt a homeopátia hatékonysága mellett. Ez a meta-analízis 107 ellenőrzött vizsgálatot fed le, amelyek közül 81 kimutatta, hogy a homeopátiás gyógyszerek hatékonyak voltak, 24 esetben kimutatták, hogy nem voltak hatékonyak és 2 esetben nem volt bizonyított.

19 csoport esetből 13-ban hatékonynak bizonyult a légzőszervi megbetegedések kezelésében

7 csoport esetből 6-ban pozitív eredményt ért el egyéb fertőzések gyógyításában

7 csoport esetből 5-ben hatásosnak bizonyult az emésztőszervi megbetegedések kezelésében

5 csoport  esetből 5-ben sikeresnek bizonyult a széna nátha  kezelésében

7 csoport esetből 5-ben gyorsabb regenerálódást értek el hasi műtétek utáni felépülésében

6 csoport esetből 4-ben elősegített a gyógyulást a reumás panaszoknál

20 csoport esetből 18-ben hatékony volt a traumák és fájdalmak kezelésében

10 csoport esetből 8-ban pozitív eredményt ért el a mentális és pszichológiai problémák kezelésében.

 

Hivatkozás:  J. Kleijnen, P. Knipschild, G. ter Riet, "Clinical Trials of Homoeopathy," British Medical Journal, February 9, 1991, 302:316-323.

2.)

2016. A University of Glasgow kutatási eredménye asztmás megbetegedésekben. C30 potenciát alkalmaztak a betegek individuális tünet együttesére, mely kifejezetten az egyénre szabott homeopátiás eljárást vizsgálja. A kutatásban placebo kontrollált csoporttal is elvégezték a kísérletet. A tanulmány kimutatta, hogy az esetek 82%-ban mutatkozott gyógyulás homeopátiás szerek alkalmazása mellett, míg a placebo kontrollált csoportnál 38%-ban mutatkozott ugyan ez a javulás.                   Hivatkozás: eprints.gla.ac.uk/119725/1/119725.pdf

3.)

478 fő részvételével kettős vak placebo csoport által kontrollált vizsgálati eredménye az alábbi lett influenzás megbetegedéseknél. Az egyéni tünetekre jól kiválasztott homeopátiás gyógyszerek a beadást követő 48 órával jelentősen csökkentették a kínzó tüneteket a résztvevők több mint felének, míg a placebo csoport esetében ez a javulás jelentéktelen volt.                                              Hivatkozás: J.P. Ferley, D. Zmirou, D. D'Admehar, et al., "A Controlled Evaluation of a Homoeopathic Preparation in the Treatment of Influenza-like Syndrome," British Journal of Clinical Pharmacology, March 1989, 27:329-35.

4.)

Nyolc különböző országban ( közöttük Angliában és az USA-ban ), a háziorvosi rendelők 1500 betegén végzett összehasonlító tanulmány kimutatta, hogy a kezelést követő egy héten belül a felső légúti fertőzéses megbetegedések tünetei gyorsabban tisztultak a homeopátiás szer hatására, mint a hagyományos gyógyszerére.           Hivatkozás: BMC Complement Altern Med, 2007;7:7;doi:10.1186/1472-6882-7-7

5.)

Az European Journal of Pediatrics ( gyerekorvosi szaklap ) jelent meg egy cikk az ADHD ( figyelemzavaros és hiperaktív ) gyerekek homeopátiás kezelésének a tanulmányáról. Placebo csoport által kontrollált tanulmányban 115 fő részvétel vizsgálták a homeopátia hatékonyságát. Az összes gyereket korábban ADHD tünetekkel diagnosztizáltak. Három és fél hónapon keresztül tartott a folyamatos kezelés és megfigyelés. A gyerekek átlag életkora 8.3 év volt és a nemzetközileg is elismert C.G.I. skálán helyezték el a tüneteik súlyosságát. Az eredmény: 75% jelentősen javult, 55%-nál a C.G.I skálán határozott előrehaladást tapasztaltak, és a szülők beszámolói alapján a gyerekek 73%-nál tapasztaltak javulást. A homeopátiás kezelésben résztvevők 48%-a tudta teljesen abba hagyni a felírt hagyományos gyógyszert.           Hivatkozás:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11680802

 

De nézzük is milyen korábbi hírek hatására robbant a bomba Magyarországon a homeopátiával kapcsolatban:

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján a homeopátia nem más mint placebo. A Nemzeti Egészségügyi és Orvos Kutatási Tanács 1800 homeopátiás készítmény hatásait vizsgáló tanulmány eredményét vizsgálta, azonban csak 225-öt használtak fel a vélemények kialakításához. Azért zárta ki a fennmaradó 1575 tanulmányt, mert nélkülözték azokat a jellemzőket, amelyek egy kutatást véleményük szerint tudományossá tesznek. Jelenleg az ausztrál ombudsman vizsgálja, hogy a hibás módszertannak köszönhetően félrevezették-e a közvéleményt a homeopátiáról. De erről a csekély eseményről a magyar sajtó sajnos nem adott hírt.

Homeopátiás karkötő mérgezte meg a kilenc hónapos kislányt címmel 2017. 09.04.-én jelent meg az indexben egy cikk. Egy connecticuti csecsemő ólommérgezésben halt meg, mert megrágcsálta a karkötőjét. A homeopátiában elve nincs olyan, hogy karkötő. A homeopátiás készítmények golyó, cseppek, tabletták, injekciók és kúpok formájában létezik. Minden készítmény olyan mértékre van hígítva, hogy ne legyen mérgező hatása. A cikk leírja, hogy a karkötő festékében volt nagy mennyiségű ólom, tehát már itt sem beszélünk homeopátiáról. Azt nem sikerült kideríteni, hogy hol vásárolták a karkötőt vagy, hogy egyáltalán homeopátiás termék volt-e.

2016. október 14. Blikkben megjelent cikk, hogy tíz gyerek halt meg Amerikában a homeopátiás fogzáskönnyítő homeopátiás szertől és többen pedig rosszul lettek. Sajnos ebben a homeopátiás készítményben olyan alacsony hígításban szerepelt a maszlagos nadragulya, amiben még fellelhető az erősen mérgező gyógynövény mérgező hatása. Az említett szert gyártó cég azonnal visszavonta a készítményt ( ez 2010. évi előtti kiadás volt )és csökkentette a hatóanyagot illetve abban a hígítási potenciában alkalmazta, amiben már nem fejti ki mérgező hatását. 6 évet maradt csak le a cikk írója. Magyarországon csak olyan homeopátiás készítmények vannak forgalomban, melyek törzskönyvezettek, szigorú minőségi és biztonsági előírásoknak kell megfelelniük. Az indikációra alkalmazott komplex készítményekhez minden esetben betegtájékoztatót csatolnak, ami ebben az esetben elmaradt.

Hogy az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének a jelenlegi állásfoglalása mennyi statisztikai eredményen alapul, nem tudom. De számos meta-analízis (több hasonló célú és hasonló kérdésre választ kereső vizsgálat adataiból készült, összevont, összegző elemzés ) bizonyítja a homeopátia hatásosságát.

A Homeopátiás Kutató Intézet angol nyelvű oldalán, több tanulmányt is elolvashat.


Elérhetőség

Hogyan zajlik a kezelés?
A bejelentkezés telefonon vagy e-mailben történik, majd ezt követi a találkozó. Homeopátiás kezelés előtt az előre megküldött anamnézis lapot  kitöltve vissza kell küldeni pár nappal a konzultáció előtt.  Mind homeopátiás ( felnőtt és gyermek )  és mind kineziológiai ( felnőtt ) beszélgetése esetében az első alkalom kb 1.5-2 órát vesz igénybe. Találkozásunkkor részletesen átbeszéljük a felmerült problémát/problémákat. Ez egy hosszabb rész, komoly aktív közreműködést igényel a pácienstől is. Homeopátiás konzultáció gyermekek esetén a szülő is részt vesz az első találkozáskor. A kezelés végén átbeszéljük a további kezelések menetét és a terápiát. 
Vegye fel Velem a kapcsolatot!
Jelentkezzen be már most az első kezelésre, hívjon vagy írjon ha bármi kérdése lenne.
Viktoria Nemeth

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 9.

© 2024 Németh Viktória. Minden jog fenntartva.

Készítette: Kulcsár Péter

map-markerfacebook-squarephone-squareskypeenvelope-square