Homeopátia margójára, avagy a homeopátia története Magyarországon

Amióta megjelent az indexben a cikk, azóta szinte szüntelenül csörög a telefonom és kapom az e-maileket, hogy mit szólok ehhez és ennek a cikknek a hatására megjelenő tv, rádió és egyéb médiákban megjelenő reagálásokra.

Elsőként szeretném egy kicsit bemutatni a homeopátia helyzetét Magyarországon.

1831-ben a nagy kolera járványban a magyar homeopata orvosok olyan jó eredményeket értek a járvány gyógyításában, hogy felkeltette a szélesebb társadalom figyelmét is. A hivatalos egészségügyi szervezetek is elismerték a homeopátia klinikai eredményeit. Az akkori adatok alapján 92% volt a homeopátiás gyógyulás, míg az allopát orvosok által pozitív eredmény csak 2/3-os volt.

1833-ban Kőszegen megalapították az első homeopátiás kórházat.

1835-ben Gyöngyösön átalakították a kórház egyik osztályát, homeopátiás osztállyá.

1846-ban a Bécsi Magyar Kencellária engedélyezte a homeopátiás készítmények alkalmazását.

1848-ban az első magyar felelős Batthyány kormány homeopata professzort nevezett ki és beiktatta az egyetemi oktatásba.

1865-ben megnyitotta kapuit az első önálló homeopátiás járóbeteg rendelő a: Beteshda kórházban, mint első hasonszenvi kórház

1870-ben megnyílt a második magánalapítású kórház Pesten az Elisabethinum.

1871-ben megalakult a pesti orvostudományi egyetemen az első homeopátiás tanszék.

1874-ben megnyitotta kapuit a főváros közkórházában a Szent Rókus Kórházban, a hasonszenvi osztály.

Magyarországra az osztrák katona orvosok hozták el a homeopátiás gyógymód hírét és használatát. Sokan közülük Bécsben ismerkedtek meg ezzel a gyógymóddal és felkeltették az itthoni magyar orvosok figyelmét is. A magyar értelmiségi osztályból, sokan közülük orvos, elutaztak Németországba, hogy jobban megismerhessék és megtanulják a homeopátiát. Elsősorban az arisztokrácia körében terjedt el a homeopátia, de később ahogy megnyiltak a magánkórházak és járóbeteg rendelők a köznép számára is elérhetővé vált az új gyógymód.

Homeopátia Magyarszágon az 1948-as évekig virágzott, A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke Szentgothai János anatómus professzor is a homeopátia mellett tette le a voksát. A Tanácsköztársaság törte először ketté a homeopátiát, de már 1948-tól a homeopátia hanyatlásnak indult. Az addig homeopátiát művelő kórházak bezártak. A homeopátiát alkalmazó orvosok elhagyták az országot és külföldi homeopátiás kórházakban működtek tovább. 1948 után “kapitalista” nem kívánatos módszerré nyilvánították a homeopátiát. 1950-től államosították a magán patikákat és a magán kórházakat, ezzel megakadályozták a “kapitalista” homeopátia tovább terjedését. Megszűntették az orvos képzést, és a homeopátiás gyógyszereket is a ‘kapitalista” külföldi országokból lehetett nehezen beszerezni.

A történelem könyvből pár ismert családnév, akik saját maguk és családjaik többi tagja is homeopátiával gyógyult és homeopata orvost alkalmaztak: Kossuth, Deák, Battyány, Széchenyi, Brunszvik, Esterházy, Festetics, Károlyi, Viczay, Wesselényi, Zichy. Ha annyira ártalmas lenne a homeoápátia, akkor ez a sok híres és okos vezető, mind buták lettek volna, és direkt akartak maguknak és családjuknak ártani? De azok a nemesek, akik saját pénzükből épített kórházakban gyógyítottak embereket, nemeseket és közembereket egyeránt, mind ártani akartak volta? A politika nem az én asztalom, de ahogy a történelmet olvasom és látom a tényeket, mindig a politika vagy valakinek az érdeke ütközik a homeopátiával.

Pár név a jelen korban élő híres családok és emberek közül, akik homeopátiával gyógyulnak: Britt királyi család, David Bechkam, Catherine Zeta-Jones, Jane Seymour, Vanessa L. Williams, Michael Caine.

Az elhunytak közül: Beethoven, Marlene Dietrich és a magyar Bessenyi Ferenc színművész.

De most nézzük a bizonyítékokat. Azzal vádolják a homeopátiát, hogy nem bizonyított és placebo. Az ‘amiről az orvos nem mindig beszél” havi lapban jelent meg egy igen érdekes cikk a homeopátiáról. Azt mondják, hogy a sok vizes hígítási sorozat után, amin egy homeopátiás szer végig megy, nem marad semmi, csupán csak víz. Nos kiderült, hogy ez nem igaz. Az utóbbi években mérhető különbséget mutattak ki az ultrahígított homeopátiás folyadék és a tiszta víz között, többféle laboratóriumi teszttel.  Használtak UV spektroszkópot, nukleráris mágneses rezonancia spektroszkópot, termolumineszciencia, nagyfeszültségű plazma megjelenítés, anyag vezető képessége, szolvatokróm festéket. Ezek szerint a végredemény “ valami biztosan van”, mert nem lett homogén egyik mérés eredménye sem. A Nobel díjas professzor Luc Montagnier kísérleteivel bebizonyította, miszerint a DNS-”jeleket” a víz sokszoros hígítás után is megőrzi. Elektromikroszkópok segítségével a kutatók észlelték a nanorészecskék jelenlétét a homeopátiás folyadékban, még kivételesen nagyszámú sorozatos hígítés után is. Kérdezem én, akkor mi az hogy nincs benne anyag? Megdőlni látszik ez a támadási felület is.

A homeopátiás gyógyszereket gyógyszergyárakban laboratóriumi keretek között készítik nagyon komoly gyógyszerkönyvi szabályzat alapján.

A gyógyszereket kettős vak placebo kontrollált csoportokban tesztelik és csak a klinikai vizsgálatokat is igazoló eredmények után publikálják illetve viszik fel a homeopátiás orvosi számítógépes programba.

 

Nézzük most a klinikai vizsgálatok eredményeit:

A Britt Medical Journal 2007-es kiadványában az alábbi statisztikai eredményt publikálták.

 

Homeopátia                       Hagyományos gyógyászat

 

5% Negatív                   7% Valószínűleg ártalmas

41% Pozitív                       44% valószínűleg előnyös

54% nem vezetett               49% Nem vezetett

            Eredményre                        eredményre

 

2008-ban több mint száz németországi és svájci homeopátiás rendelő vett részt a “krónikus betegek nyolcévi homeopatikus kezelést követő egészségi állapotát” bemutató felhívásba. Az eredmény kiemelkedő volt. A betegségek súlyossága figyelemreméltóan csökkent és a fizikai és szellemi életminőségi muttaók jelentősen növekedtek.

2004-ben Belgiumban véletlenszerűen átvizsgáltak 80 homeopatikus rendelőben járó több beteg kartonját, akik közül mindannyian előzőleg hagymányos orvosi ellátásban részesültek. A homeopátiás kezelés hatására a nagy többség (89%) fizikailag jobban érezte magát. A belga kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a “ homeopátiás kezelések költsége sokkal alacsonyabb ( kb egyharmada) volt a hagyományos kezeléseknek, és sok előzőleg felírt gyógyszer szedését abba lehetett hagyni.”

Számos más országban is végeztek hasonló klinikai tanulmáynokat, de ezzel most nem untatok senkit, mert még min. 100 oldal tanulmányt tudnék bemutatni.

Magyarországon nem tudom, hogy végeztek-e hasonló kutatásokat, de azt tudom, hogy a Hortobágyi Halgazdaság is alkalmaz homeopátiát a halaik gyógyulásában, és a prevencióban.

A belga következtetés elgondolkodtatott egy kicsit. Sokkal költséghatékonyabb gyógymód? Hát persze. Itt nincs gyógyszer lobbi, lefizetett orvosok, mellékhatásokra kitalált másfajta gyógyszer.

A homeopátia nem tartalmaz toxikus vegyületeket. A homeopátia csak és kizárólag természetes alapanyagokat használ fel, melyek a szervezet immun védekezési mechanizmusait segíti elő. Nem a szervezet ellen van, nem nyomja el az immunválaszt, hanem segíti azt és a szervezettel együtt működik.

A homeopátia nem az egészség ellen van, nem az egészségügyi rendszer ellen van. A homeopátia az egészségért van. Nem akar még több betegséget és a mellékhatásokat gyógyítani, hanem helyre akarja állítani az egészséges állapotot. Nem akarja elnyomni a tüneteket, hanem meg akarja szűntetni azokat.

Persze könnyű bevenni azonnal egy fájdalomcsillapítót vagy egy altatót, mint végig gondolni, hogy mi is lehet az alap probléma, szembe nézni azzal és megérteni a szervezetünk segítség kiálltását. Hiszen minden tünetünk egy segítség kiálltás. De mi befogjuk a száját és elnémítjuk. Nem néztem végig az emberek táskáját, de biztos vagyok benne, ahogy megnéztem a gyógyszer eladási statisztikát, hogy minden 2 ember zsebében ott van egy fájdalomcsillapító, minden 5. ember zsebében egy nyugtató, és minden 6. ember zsebében egy emésztést segítő gyógyszer.

 

3 évet töltöttem egy gyerek járó beteg ellátásban a gyakornoki időm alatt. Homeopátiásan kezeltük a 0-18 éves korosztályt. A statisztikai mutatónk, sajnos nem írtuk, nagyon jó volt. Pl az influenzás időszakban a hozzánk érkezők hamarabb gyógyultak fel, és le is rövidült a betegség időszaka, mivel a megbetegedett gyermek kezelésével egyidejűleg a család többi tagját is preventív kezeltük ezzel meggátolva a vírus tovább terjedését. Míg a többi általam meglátogatott járó beteg rendelőknél, még több hónap után is tömött várókban találkoztam influenzás megbetegedéssel.

 

A homeopátia nem akarja átvenni az egészségügy szerepét, nem is tudhatja. A homeopátiának is meg vannak a maga korlátai és kompetenciái. Egyik kedvenc mondásom: "a homeopátia nem ment életet, de egészséget biztosít."

A homeopátia egy alternatívát ajánl fel az embereknek a gyógyulásban. Mi nem tudunk műteni, vagy részt venni egy szervtranszplantációban, de tudunk segíteni a gyógyulásban. A homeopátia egy együttműködési lehetőség az egészségügyben. Ha össze tennénk azt a sok jót, amit ezek a gyógymódok biztosítani tudnak, más dimenzióba állíthatnánk a gyógyítást.

A homeopátia is egy folyamatosan fejlődő tudomány. Nem állt meg a Hahnemann-i tudás szintnél, hiszen tudósok, orvosok és kutatók fejlesztik tovább, érnek el nagyobb eredményeket, és nem csak az emberek gyógyításában, hanem az állatgyógyászatban és a növénytermesztésben is.

A homeopátia alapszabály: Nil nocere! - Ne árts!

 

Homeopátia a világban ....


Elérhetőség

Hogyan zajlik a kezelés?
A bejelentkezés telefonon vagy e-mailben történik, majd ezt követi a találkozó. Homeopátiás kezelés előtt az előre megküldött anamnézis lapot  kitöltve vissza kell küldeni pár nappal a konzultáció előtt.  Mind homeopátiás ( felnőtt és gyermek )  és mind kineziológiai ( felnőtt ) beszélgetése esetében az első alkalom kb 1.5-2 órát vesz igénybe. Találkozásunkkor részletesen átbeszéljük a felmerült problémát/problémákat. Ez egy hosszabb rész, komoly aktív közreműködést igényel a pácienstől is. Homeopátiás konzultáció gyermekek esetén a szülő is részt vesz az első találkozáskor. A kezelés végén átbeszéljük a további kezelések menetét és a terápiát. 
Vegye fel Velem a kapcsolatot!
Jelentkezzen be már most az első kezelésre, hívjon vagy írjon ha bármi kérdése lenne.
Viktoria Nemeth

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 9.

© 2024 Németh Viktória. Minden jog fenntartva.

Készítette: Kulcsár Péter

map-markerfacebook-squarephone-squareskypeenvelope-square