Emésztési zavarokra homeopátiás javaslatok

Az emésztési zavarok egy összefoglaló megnevezés. Lehet akutan jelentkező, egyszeri kis diszkomfort érzés is, de sajnos inkább gyakoribb a krónikus emésztési zavar, szakszóval, dyspepsia. Ez a felhasban jelentkező fájdalom vagy kellemetlen érzés általában étkezés vagy ivás után lép fel. Ezek a tünetek nagyon jellemzően az alábbiak:

  • Teltségérzés vagy felfúvódás
  • Hányinger vagy émelygés
  • Böfögés vagy szellentés távozás
  • Étel vagy ital gyomorból való visszaáramlása, esetleges hányás
  • Savasság

Persze utalhatnak a tünetek helytelen táplálkozásra, étel allergiára esetleg étel intoleranciára. A homeopátia egy csodálatos, sokrétű, természetes gyógymód, mely a előbbi tünetek kezelésében is segítséget tud nyújtani. A leghatékonyabb szer megtalálásához, mint bármely egyéb betegségben is ( akár fizikai vagy akár mentális ),  szükséges egy személyes találkozás alkalmával egy hosszabb beszélgetés, mely alapján ténylegesen egyénre szabottan tudjuk kiválasztani a gyógyulást hozó homeopátiás szert. Amennyiben hosszú távon fent állnak a panaszok további kivizsgálás is szükséges.

Az emésztési zavarok bármely életkorban jelentkezhetnek. Nincs korhoz kötve. Nyugodtan adhatunk homeopátiás szereket kisgyermekeknek is, de előtte mindenféleképpen konzultáljunk homeopatával.

Néhány otthon azonnal használható praktika:

ACONITUM - Meleg időben fellépő emésztési probléma, kifejezetten jéghideg ital ivása után. A has érzékeny lesz az érintésre.

AETHUSA - Főleg kisgyermekeknél ajánlom, akik nehezen emésztik meg a tejet. Általában tejivás vagy szopás után jelentkező kólika, hasmenés vagy hányinger és hányás. Általában egy órával az elfogyasztott tej evés vagy ivás jelentkezik a tej vissza öklendezése. Hányás után a legtöbbször megnyugszik a gyerek és el is alszik. Nyugtalan, sírós gyermekek kólikás szere.

ANTIMONIUM CRUDUM - Itt is tej ivás jelentkező tünetek a jellemzők. Általában a hányás azonnal tej evés vagy ivás után jelentkezik. De természetesen nem csak tej, bármely más étel evés után jelentkező hányásról is lehet szó. A jellemző tünet amikor erre a szerre van szükségünk az az esti szomjúság érzés. Hányinger inkább éjjel és korán reggel jelentkezik. A nyelv vastagon bevont lepedékkel.

ANTIMONIUM TARTARICUM - Állandó hányinger, amit fent a mellkasban éreznek inkább, mint az alhasban. Nagyon sok nyál termelődik a szájban, és a nyelv fehéren bevont.

ARSENICUM ALBUM - Ez a leggyakrabban adott szer emésztési zavaroknál, amikor hányinger és hányás valamint hasmenés egyszerre jelentkezik. Nagyon fázik és minden hidegre rosszul reagál. Állapotuk éjfél körül rosszabbodik. Nagyon gyengének érzik magukat, de mind emellett nyugtalanok. Olyan érzésük van, mintha megmérgezték volna őket. Égő fájdalmaik vannak a gyomorban és az evés vagy ivás sem hoz javulást a számukra. Váladékaik ( hányás, hasmenés ) maróak, amik extrán ingerelhetik a torkot vagy az anust.  Szomjasak de csak kortyolva tudnak inni.

BRYONIA - Általában zsíros vagy nehéz ételek után jelentkező panaszok szere. A megemészetetlen étel mint egy nehéz súly nyomja a gyomrot. Nem tesz jót nekik a mozgás, még egy nagyobb lélegzetvétel is a fájdalmat okozhat. Nem bírják elviselni a legkisebb érintést sem a hasuk körül, de az erőteljes nyomás enyhülést hoz. Lehet hasmenésük vagy éppen székrekedésük, és jelentkezhet homloktáji fejfájás is.

COLOCYNTHIS - A görcs jellemző rájuk. Nagyon erős szinte elviselhetetlen alhasi görcsről számolnak be. Ami egy kis javulást eredményez, az hogy ha össze tudnak görnyedni és kezükkel vagy térdükkel tudják nyomni az érintett területet. Keserűt érezhetnek a szájukban.

LYCOPODIUM - Amikor a gázosodás a jellemző. Túl sok gáz termelődik a belekben, ami felfúvódás érzést eredményez, bármely evés vagy ivás után. Nem szeretik a nadrág szorítását, az övön is lazítják a szorítást. Általában melegebb vagy szoba hőmérsékletű italt kívánnak.

NUX VOMICA - Ezt a szert akkor alkalmazzuk, ha valamiből túl sok ettünk vagy ittunk. Túl sok zsíros vagy nehéz étel és túl sok alkoholt. Hányingert érezhetünk és hányhatunk is, de sajnos nem leszünk attól jobban hogy jobb kint mint bent.  Egy kis időre persze jobb, de nemsokkal azután visszajön a borzasztó érzés. A has fel van fújódva és keménynek is érezzük. Sok gáz termelődik amiktől nagyon jól esik megszabadulni. Gyomorégés is jellemző.  Hasmenésünk is lehet, de azt érezhetjük, hogy szinte szűnni nem akaró széklet van a belünkben, amitől szinte nem is lehet megszabadulni.

PHOSPHORUS - Égő fájdalom, ami hányingerrel, hányással és hasmenéssel párosul. Jeges italokat kívánnak, de amint az felmelegszik a gyomorban azonnal vissza akar jönni.  Nagyon éhesek tudnak lenni, főleg éjjel és azt érzik, hogy semmi sincs a gyomrukban. Gyengék, de nyugtalanok.

PULSATILLA - Általában sok gyümölcs vagy nehéz étel fogyasztása után jelentkező emésztési zavarok szere. A változatosság jellemző erre az állapotra. Lehet egyszer hasmenés de máskor kemény széklet. Lehetnek elesettek és vigasztalásra szorulók majd máskor határozottak és elutasítók.  Fázósak, de nem bírják a meleget, sokkal inkább a szabad levegőn érzik jól magukat sétálva. Nagyon sokat böfögnek.

SEPIA - A hányinger reggel a legrosszabb. Azt érzik mintha a gyomrukat lefelé húzná valami és lesüllyedne. Az étel szagától is már rosszul vannak. Savanyú ételeket kívánnak, savanyúságot vagy más ecetes dolgot. Nehezen vagy egyáltalán nem tudják megemészteni a zsíros ételeket, tejet és a kenyeret.

Lelki problémák, melyek emésztési zavarokhoz vezethetnek ....


Elérhetőség

Hogyan zajlik a kezelés?
A bejelentkezés telefonon vagy e-mailben történik, majd ezt követi a találkozó. Homeopátiás kezelés előtt az előre megküldött anamnézis lapot  kitöltve vissza kell küldeni pár nappal a konzultáció előtt.  Mind homeopátiás ( felnőtt és gyermek )  és mind kineziológiai ( felnőtt ) beszélgetése esetében az első alkalom kb 1.5-2 órát vesz igénybe. Találkozásunkkor részletesen átbeszéljük a felmerült problémát/problémákat. Ez egy hosszabb rész, komoly aktív közreműködést igényel a pácienstől is. Homeopátiás konzultáció gyermekek esetén a szülő is részt vesz az első találkozáskor. A kezelés végén átbeszéljük a további kezelések menetét és a terápiát. 
Vegye fel Velem a kapcsolatot!
Jelentkezzen be már most az első kezelésre, hívjon vagy írjon ha bármi kérdése lenne.
Viktoria Nemeth

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 9.

© 2024 Németh Viktória. Minden jog fenntartva.

Készítette: Kulcsár Péter

map-markerfacebook-squarephone-squareskypeenvelope-square