Mandulagyulladás

A homeopátia iránti érdeklődésemet, pont egy mandulagyulladás indította el. Ez több mint 15 éve történt.

Mandulagyulladásra  a tévhittel ellentétben nem feltétlen kell antibiotikumot adni. Homeopátiával pár nap alatt gyönyörűen meg lehet gyógyulni.

A garatmandula gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik, főként cseppfertőzéssel terjed, tehát a köhögéssel vagy tüsszentéssel levegőbe került kórokozók másokat is megfertőzhetnek.

A vírusos mandulagyulladás jellemző tünete a torok, esetenként az orr-garat kaparó, szúró érzése, majd ehhez társul a köhécselés, krákogás, a fülben is fájdalmat okozó nyelés is. Sokszor számolnak be a betegek étvágytalanságról, fájdalmas nyelésről, rossz közérzetről. Kísérheti láz, főként kisebbeknél. A nyakon megnagyobbodott, fájdalmas nyirokcsomók tapinthatók.

A heveny mandulagyulladásra jellemző a 2-6 napos lappangási időszak utáni hirtelen kezdet, amely lázzal, hidegrázással jár. A láz  általában 3-5 napig tart. A torokfájdalom jelentős mértékű, amely jellemzően nehezíti a nyelést, a beszédet és gyakran sugárzik a fülbe is.

Amikor a vírusos eredetű mandulagyulladás felül fertőződik vagy baktérium fertőzés okozta mandulagyulladásról beszélünk, a lágyszájpad és a hátsó garatfal vörös, a mandulák megduzzadnak, majd fehéres-sárgás pontocskák jelennek meg rajtuk, amelyek nagyobb foltokká folyhatnak össze. Esetenként a teljes mandulát fedő, egybefüggő lepedék alakul ki. A nyelv is eleinte fehér, lepedékes, később a lepedék leválása után málnára emlékeztető küllemet ölthet (málnanyelv). A nyaki nyirokcsomók rendszerint fájdalmasan megnagyobbodnak.

Fontos megemlíteni, hogy kisgyermekek esetében a tünetek között szerepelhet még hányinger, hányás, hasfájás is, ami vakbélgyulladás gyanúját keltheti.

A vírusok által okozott mandulagyulladástól eltérően a betegség bakteriális formáját nem kíséri orrfolyás, köhögés.

A tünetek megjelenése után a házi patikánkból az alábbi szerek lesznek a segítségünkre.

Még nem jelentek meg a tüszők, de a mandula meg van duzzadva

Phytolacca - A torokképlet lehet mély vörös színű, de előfordulhat, hogy homogén színt látunk. A torok lehet nagyon fájdalmas, a nyelés kifejezetten ront az állapoton és érezhetünk gombócot is. Jellemző a száraz köhécselés.

Nux-vomica - Ennél a szernél kapar a torokunk. Olyan mintha valami belül felsértette volna és egy seb érzetünk lenne. A nyelés sajnos nem jó rá, de a meleg italok egy időre enyhíteni tudják a fájdalmat. Száraz köhögő rohamok jellemzők

Belladonna - Fájdalmas torok, olyan mintha szorítana. A torokban lévő száraz folt érzés váltja ki a száraz köhögést. Kívánja a hideg vizet, mert az enyhít a szárazságon

Megjelennek a tüszők

Lachesis - gombócos nyelés és a beszédben is hallható a gombócos hang. Nyeléskor a fülbe sugárzik a fájdalom, és mintha egy gombócot kellene lenyelnünk, de nem tudjuk, mert szűk a torkunk. Nagyon jellemző a szorító érzés, ezért a beteg nem is tudja elviselni ha hozzáérnek a torkához

Hepar - sulfur - a nyaki mirigyek meg vannak duzzadva, és olyan, mintha egy szálka meg akadt volna a torokban, vagy mintha egy szilánk szúrná a torkunkat. Ásításkor a fülünkbe sugározhat a fájdalom. A meleg jót tesz, enyhíti a fájdalmat, szinte kéri is a beteg, hogy sállal tekerjük körbe a nyakát.

Mercurius - solubilis - Hasonló érzés mint a Nux-vomicanal, itt is nyílt seb érzetünk van. A torokban fojtó érzésünk lehet és jellemző az állandó nyelési kényszer.

Bármi kérdés merülne fel, az elérhetőség fül alatt megtalálják a csatornákat.


Elérhetőség

Hogyan zajlik a kezelés?
A bejelentkezés telefonon vagy e-mailben történik, majd ezt követi a találkozó. Homeopátiás kezelés előtt az előre megküldött anamnézis lapot  kitöltve vissza kell küldeni pár nappal a konzultáció előtt.  Mind homeopátiás ( felnőtt és gyermek )  és mind kineziológiai ( felnőtt ) beszélgetése esetében az első alkalom kb 1.5-2 órát vesz igénybe. Találkozásunkkor részletesen átbeszéljük a felmerült problémát/problémákat. Ez egy hosszabb rész, komoly aktív közreműködést igényel a pácienstől is. Homeopátiás konzultáció gyermekek esetén a szülő is részt vesz az első találkozáskor. A kezelés végén átbeszéljük a további kezelések menetét és a terápiát. 
Vegye fel Velem a kapcsolatot!
Jelentkezzen be már most az első kezelésre, hívjon vagy írjon ha bármi kérdése lenne.
Viktoria Nemeth

Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 9.

© 2024 Németh Viktória. Minden jog fenntartva.

Készítette: Kulcsár Péter

map-markerfacebook-squarephone-squareskypeenvelope-square